עוברים ליוון: כל מה שצריך לדעת על הגירה ליוון ורילוקיישן
רילוקיישן ליוון היא פנטזיה שמשותפת ללא מעט אנשים ברחבי העולם, וביניהם נכללים גם ישראלים רבים. למעשה, מדובר באחד מהיעדים הפופולריים ביותר לרילוקיישן בקרב ישראלים.
עם העלייה ביוקר המחיה בארץ והמצב הביטחוני הרעוע, רבים מחפשים לעשות רילוקיישן לחו"ל. בשל מאפייני המדינה והזדמנויות ההגירה שהיא מציעה, חלק לא קטן מהם מביעים עניין לעבור לגור ביוון הסמוכה שנמצאת במרחק של כשעתיים טיסה בלבד מישראל.
בשורות הבאות נספר לכם כל מה שחשוב לדעת לפני הגירה ליוון ורילוקיישן. מוכנים? קדימה יוצאים לדרך.
נושאים בדף
- 1 עוברים ליוון: כל מה שצריך לדעת על הגירה ליוון ורילוקיישן
- 2 קצת על יוון
- 3 האם כדאי לעשות רילוקיישן ליוון?
- 4 מהן האפשרויות לקבלת ויזה לתושבות ביוון?
- 5 אפשרויות התעסוקה ביוון
- 6 שירותי החינוך ביוון
- 7 שירותי התחבורה ביוון
- 8 שירותי הבריאות ביוון
- 9 האם יוון בטוחה לישראלים?
- 10 בחירת מקום המגורים ביוון
- 11 עלויות המחיה ביוון
- 12 פרויקטים מובילים
קצת על יוון
לפני שנצלול ללמה ואיך עוברים לגור ביוון, נתחיל עם כמה פרטים יבשים אך חיוניים על המדינה.
יוון היא מדינה אירופאית ים תיכונית קטנה יחסית המונה כ-10 מיליון תושבים. השפה המדוברת במדינה היא יוונית.
יוון חברה באיחוד האירופי ובשוק המשותף, ועל כן המטבע הנהוג בה הוא האירו.
שוק העבודה ביוון מאופיין ב-12% אחוזי אבטלה, נכון לשנת 2024. מדובר בשיעור אבטלה גבוה במונחים כלליים וביחס לישראל כאחד. עם זאת, יש לציין כי בתקופה האחרונה נרשמה מגמת התאוששות בכלכלה היוון, עם ירידה עקבית בשיעורי האבטלה.
משכורת ממוצעת ביוון עומדת על כ-16,235 אירו לשנה או 1,352 אירו לחודש. מדובר בנתון נמוך ביחס לממוצע השכר בישראל, אך מאידך גם יוקר המחייה ביוון זול באופן משמעותי מישראל.
מספר נתוני מפתח ומאקרו על מגורים ביוון
המאפיין | הנתונים ביוון |
מספר תושבים | כ-11 מיליון בני אדם |
מרחק מישראל | כשעתיים טיסה בממוצע |
מזג אוויר | האקלים ביוון נוח מאד עם שמש ברוב ימות השנה ודי מזכיר את מזג האוויר בישראל |
עלות מחיה ממוצעת | ביוון עלות מחייה ממוצעת לנפש עומדת על כ-800 יורו לחודש ללא שכר דירה והעלות למשפחה עומדת על כ-2800 יורו לחודש ללא שכר דירה |
שכר דירה ביוון | שכירות לדירה ממוצעת בערים אתונה וסלוניקי נעה בין 600 ל-1000 יורו בחודש |
השכר הממוצע לנפש ביוון | כ-1000 יורו בחודש |
אפשרויות ויזה למגורים ביוון | ויזה לבעלי דרכון אירופאי, ויזת זהב למשקיעים ביוון, ויזת סטודנט או ויזת עבודה |
האם כדאי לעשות רילוקיישן ליוון?
ישנן כמה סיבות עיקריות לכדאיות ההגירה ליוון:
◄ אקלים נוח ואורח חיים רגוע: יוון מציעה חיים בקצב נינוח שמאפיין את מדינות הים התיכון. המנטליות היוונית החמה נדמית לעיתים כגרסה הרגועה והנינוחה יותר של המנטליות הישראלית. השילוב בין השוני לדמיון לישראל מהווה את מוקד המשיכה המרכזי של ישראלים ליוון. האקלים הים תיכוני ומזג האוויר השמשי ששורר במדינה ברוב ימות השנה תורם לתחושת החופש והשלווה שיוון מקנה לתושביה ומבקריה.
◄ סביבות מגורים ורסטיליות: יוון מציעה שפע של סביבות מגורים והזדמנויות לטיולים ונופשים. המגורים ביוון מאפשרים ליהנות מכל מה שיש ליוון להציע – החל מרצועות חופים מדהימות עם חולות לבנים ומי טורקיז, דרך הרים נישאים ויערות עבותים, ועד לכפרים אותנטיים וערים תוססות עתירות בתי קפה, מסעדות, מוזיאונים ואתרי מורשת.
◄ קהילה ישראלית ובינלאומית גדולה: יוון מכילה ריכוז גבוה למדי של תושבי חוץ ממדינות כמו בריטניה, ארצות הברית, צרפת וגם ישראל. בשל כך, ברחבי המדינה פזורות קהילות חזקות ומבוססות של תושבים זרים, ובכלל זה גם קהילה ישראלית תוססת. קיומן של מסגרות קהילתיות למהגרים מקלה על תהליך הרילוקיישן, בייחוד כאשר מדובר במשפחות עם ילדים. הקהילה הישראלית ביוון מציעה מגוון פעילויות ושירותים, לרבות קורסים וחוגי העשרה.
◄ מרחק נגיעה מישראל: יוון נמצאת במרחק טיסה קצרצרה בת שעתיים מישראל. הטיסות בין המדינות מתקיימות כמה פעמים בשבוע ומחירם נמוך יחסית. מדובר ביתרון משמעותי עבור ישראלים שעושים רילוקיישן ליוון, שכן ביכולתם לבוא ולבקר בארץ מתי שרק ירצו.
◄ עלויות מחייה נמוכות: יוקר המחייה ביוון נמוך בצורה משמעותית ביחס לישראל והממוצע האירופי כאחד. ניתן לגור ביוון בעלות חודשית ממוצעת של כ-800 אירו (ללא שכר דירה). העלות הממוצעת עבור משפחה בת ארבע נפשות היא סביב 2800 אירו (שוב, ללא שכר דירה). מדובר בעלויות זולות דראסטית ממה שאנו מכירים מישראל.
מהן האפשרויות לקבלת ויזה לתושבות ביוון?
קיימים מספר מסלולי הגירה ליוון:
- הגירה לבעלי אזרחות אירופאית: מאחר ויוון חברה באיחוד האירופי, הסכם שנגן וגוש האירו, אין צורך בוויזה לבעלי דרכון אירופאי. אז אם יש לכם דרכון אירופאי – זכיתם, המעבר ליוון קרוב ונגיש מתמיד.
- הגירה ללא אזרחות אירופאית: עבור ישראלים שרוצים לעבור ליוון אך לא מחזיקים בדרכון אירופאי, הדרך הפשוטה ביותר להגר ליוון היא באמצעות תכנית ויזת הזהב למשקיעים שנקראת גם גולדן ויזה. במסגרת התכנית, ניתן לזכות בתושבות זמנית (ובהמשך גם תושבות קבע ואזרחות מלאה) בתמורה להשקעה מינימלית של בין 400,000 ל-800,000 אירו בכלכלת מדינה (בדרך כלל הכוונה לנדל"ן ביוון), תלוי ביעד בו אתם משקיעים.
- הזדמנויות הגירה נוספות: מסלולי הגירה נוספים אך נדירים יותר כוללים ויזת סטודנט או ויזת עבודה.
אפשרויות התעסוקה ביוון
לפני שאתם עוברים ליוון, חשוב לשקול אופציות תעסוקה ביוון. זאת כמובן שבהנחה שאינכם באים עם הסדר עבודה מוכן מיוון, בין אם מחברה ישראלית ששלחה אתכם לרילוקיישן ובין אם ממקום העבודה המקוון שלכם.
יוון נחשבת ליעד אידאלי לנוודים דיגיטליים, כך שאם אתם עובדים מרחוק כנראה שתיהנו מתנאי עבודה נוחים ביותר. אנשים שעובדים מרחוק יוכלו להמשיך לעבוד מול בסיס הלקוחות הישראלי שלהם ואף להציע את שירותיהם כפרילנסרים עבור חברות מקומיות.
ישראלים שאינם מחזיקים באזרחות אירופאית ומעוניינים לעבוד בשוק המקומי ייאלצו לחפש משרה שתקנה להם זכאות להיתר עבודה חוקי ביוון. עולם התעסוקה המקומי מגוון למדי, אך הוא עשוי להציב אתגרים והזדמנויות מוגבלות למהגרים.
באופן כללי, ישראלים שיהגרו ליוון יוכלו למצוא עבודה על בסיס כישורים וניסיון קודם בתחומי המכירות, היזמות, ההייטק, החינוך והתיירות.
מומלץ לחפש עבודה בחברה שנהוג לדבר בה את השפה האנגלית. כך למשל, ישנן חברות מקומיות ובינלאומיות שמפעילות שלוחות ומוקדי מכירות, תמיכה טכנית ושירות לקוחות בשפות שונות, כולל עברית ובאנגלית.
תעשיית התיירות היא מהענפים המרכזיים בכלכלה היוונית, וגם בה ניתן למצוא משרות בשפה האנגלית ואפילו בעברית, במידה ומדובר בחברה עם קהל לקוחות ישראלי גדול.
ישראלים שירצו לעבור ליוון ולמצוא עבודה בשוק התעסוקה המקומי יוכלו לפנות למשרות כמו הדרכת תיירים (לעיתים גם בעברית, עבור תיירים ישראלים) או לחילופין להשקיע ביחידות נופש שיושכרו לתיירים.
הקהילה הישראלית ביוון לעיתים מציעה הזדמנויות תעסוקה מסקרנות, כמו למשל שירותי הוראה פרטית, טיפול בילדים או בבעלי חיים, ניהול משק בית ועוד.
חשוב להזכיר ולהדגיש שלאור שיעורי השכר הנמוכים ביוון יחסית לישראל, ה"דיל" האולטימטיבי יהיה למצוא עבודה מישראל או מחברה בינלאומית וליהנות מהפער בין השכר לעלויות המחייה הזולות ביוון.
שירותי החינוך ביוון
מערכת החינוך היוונית מציעה בתי ספר וגנים בסטנדרטים של מדינה אירופאית מתקדמת. כמו שכל מדינה, ניתן למצוא מוסדות חינוך ברמה ממוצעת עד מעולה.
לצד מוסדות החינוך הממשלתיים, ישנם גם מוסדות חינוך פרטיים בינלאומיים הפועלים בשפה האנגלית. מדובר במוסדות שאינם זולים במיוחד וחלקם אף יקרים למדי, אך עם זאת הם מבטיחים רמת חינוך גבוהה.
חשוב להדגיש כי ככל שמדובר בבתי הספר הציבוריים, שיוך הילדים למוסדות החינוך מתבצע על פי מקום המגורים. לכן, בבואכם לבחור מקום לגור בו ביוון, יש לקחת בחשבון את ההיבט החינוכי.
מסגרות הלימודים האיכותיות ביותר ממוקמות לרוב בערים הגדולות, ולעיתים קרובות הלמידה בהם מתקיימת בשתי שפות: אנגלית ויוונית. ניתן למצוא גם מסגרות פרטיות בקרבת הקהילה הישראלית שבהן חלק מהלימודים מתקיימים בעברית.
באזורים מרוחקים יותר ביוון, הלימודים מתקיימים ביוונית בלבד, כך שמשפחות ישראליות יכולות להחליט האם לשלוח את הילדים ללמוד יוונית או לחילופין לנקוט בשיטה של חינוך ביתי.
שירותי התחבורה ביוון
ההתניידות ביוון נעשית לרוב ברכב פרטי. מערכת התחבורה הציבורית ביוון מפותחת יחסית בערים הגדולות והמרכזיות, אך הרבה פחות יעילה באזורי הכפר ובאיים.
על מנת לנהוג ביוון, יש צורך ברישיון נהיגה בתוקף, מסמכי ביטוח, אישור בעלות על הרכב, דרכון ותעודת זהות בתוקף.
אזרחים זרים ממדינות מחוץ לאיחוד האירופי, כולל בעלי אזרחות ישראלית, יכולים לנהוג ביוון עם רישיון בינלאומי למשך שנה, לאחריה יהיה צורך לעשות רישיון מקומי או אירופאי.
שירותי הבריאות ביוון
ביוון ישנה מערכת בריאות לאומית שמספקת גישה חינמית לשירותי בריאות איכותיים בסטנדרט אירופאי מערבי. שירותי הבריאות במדינה ניתנים לכל אדם שמחזיק באשרת שהייה במדינה ומשלם את דמי הבריאות החודשיים.
בדומה למגמה בישראל, על אף מערכת הבריאות הציבורית תושבים רבים בוחרים להשלים את הביטוח הלאומי עם ביטוחים רפואיים פרטיים. זאת, על מנת להבטיח לעצמם שירותי בריאות משודרגים, נרחבים ואיכותיים למקרה הצורך. ניתן לרכוש ביטוחים פרטיים מחברה מקומית או ישראלית.
חשוב לציין כי בעוד שירותי הבריאות בערים הגדולות והמרכזיות, כמו אתונה וסלוניקי, הם מהשורה הראשונה, בחלק מהאיים קיימים שירותי בריאות בסיסיים יותר.
האם יוון בטוחה לישראלים?
התשובה הקצרה היא שכן – יוון היא מקום בטוח לישראלים.
התשובה המעט יותר מפורטת היא שמאז הפיכתה ליעד רילוקיישן מרכזי עבור ישראלים, נוצרה במקומות מסוימים ביוון קיימת קהילה יהודית וישראלית תוססת המקיימת פעילות ענפה.
הקהילות היהודיות והישראליות ביוון מרוכזות בעיר באתונה הבירה ובעיר בסלוניקי, אך ניתן למצוא כמה מהן גם באיים מסוימים.
בחירת מקום המגורים ביוון
לאזור המגורים יש משמעות קריטית על מהלך החיים כאשר עושים רילוקיישן למדינה זרה. יש לשקול את הנושא בכובד ראש ולבחור באזור שתואם את אורח, רמת ואיכות החיים הרצויה.
בחלוקה גסה, ניתן להבחין בין מגורים במרכזים האורבניים בערים כמו אתונה וסלוניקי לבין מגורים בכפרים, עיירות ואיים שונים.
כדי לצלוח את ההסתגלות הראשונית, מהגרים ישראלים יכולים לבחור להתמקם תחילה בסמוך לקהילות ישראליות. הקהילה הישראלית מרוכזת ברובה בסלוניקי ואתונה, אך קיימות קהילות קטנות יותר גם באיים כמו לפקדה, קורפו וזקינטוס.
לאחר תקופת ניסיון זו, ניתן לבצע בחינת מצב מחודשת. אפשרות נוספת היא לעבור ישר לאזורים כפריים ומרוחקים יותר ביבשת המרכזית או באיים. היתרון הוא בעלויות המחיה הזולות יותר ובאורח החיים האיטי והשלו יותר.
יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון את מוגבלות היצע השירותים המקומיים. כך למשל, באיים וכפרים נידחים יותר עשויות להיות רק כמה חנויות ומערכת תחבורה ציבורית שעות פעילות מוגבלות. ישנם איים שהגישה אליהם מצריכה שיט.
עלויות המחיה ביוון
בשל השפעת המשברים הכלכליים שפקדו את יוון, בעיקר לנוכח משבר 2008, משבר הקורונה ומשבר ההגירה של השנים האחרונות, המדינה ממוקמת בדירוג נמוך יחסית בטבלת יוקרה המחיה האירופאי.
השכר הממוצע לנפש ביוון עומד על קצת יותר מ-1,000 יורו לחודש. מכאן שהכנסה חודשית של כ-2,000-3,000 יורו יכולה להספיק למשפחה ישראלית ממוצעת על מנת לחיות חיי מותרות ברמה גבוהה.
כדי לסבר את האוזן, להלן כמה דוגמאות לעלויות מחיה במדינה: קרטון חלב עולה 1.5 יורו בלבד. ארוחה ממוצעת במסעדה תעלה בין 10 ל-20 יורו לאדם. שכר הדירה בערים הגדולות נע בין 600 ל-800 יורו בממוצע.