כל מה שחשוב לדעת על אמנת המס בין ישראל ליוון

ב-24 באוקטובר שנת 1995 נחתמה בירושלים אמנת מס ישראל יוון, ונכנסה לתוקף באופן סופי בינואר 1999. האמנה הייתה ביטוי נוסף של שדרוג היחסים בין שתי המדינות, לאחר שלושה עשורים מוצלחים של מערכת יחסים דיפלומטית חמה ויציבה.

שתי המדינות מהוות שותפות סחר ותיקות וחברות בארגון "איחוד מדינות הים התיכון". ביחד עם קפריסין, המדינות יצרו לאחרונה את הסכם "משולש האנרגיה", במסגרתו נקבע שיתוף פעולה ענף בין שלושת המדינות לצורך קידוח וייצוא גז לאיחוד האירופי.

בשל קרבתה לישראל והיתרונות הרבים שהיא מציע, יוון מהווה את אחד היעדים הנחשקים בקרב ישראלים לצרכי תיירות, רילוקיישן והשקעות נדל"ן. יותר ויותר ישראלים בוחרים להשקיע בשווקי הנדל"ן באתונה, סלוניקי, כרתים, לפקדה ויעדים נוספים במדינה השכנה ויש הרבה סיבות טובות לכך.

ענף הנדל"ן מהווה את אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של הכלכלה היוונית. משקיעים זרים יכולים לרכוש נכס ביוון בלי יותר מדי מגבלות וחסמים, ואף יכולים לקחת חלק בתכנית ויזת הזהב לתושבות מכוח השקעה במדינה.

עם הנהירה של הישראלים ליוון בשנים האחרונות, אמנת המס בין המדינות הפכה לבעלת חשיבות רבה למשקיעים ולמעשה מונעת מהם תשלום כפל מס (בשתי המדינות). במדריך הבא נפרט מדוע זה המצב ונצלול לעומק לפרטי האמנה.

 

אמנת מס ישראל יוון

 

 

מה זה בכלל אמנת מס ומהי משמעותה?

אמנם מס היא הסכם שנחתם בין שתי מדינות לצורך מניעת כפל מס, במטרה לייצר מסגרת חוקית שתקדם ותקל על קיום עסקאות וסחר חליפין בין המדינות. מכאן שקיומה של אמנת מס בילטרלית מעידה על חוזק היחסים בין שתי המדינות.

באופן רחב יותר, אמנות המס מעידות על שינוי תפיסתי ממיסוי טריטוריאלי על בסיס פעילות כלכלית במדינה אחת, אל עבר מיסוי פרסונלי – כלומר מיסוי המושתת על ההכנסות משלל פעילויות כלכליות המתרחשות במדינת המוצא ובחו"ל גם יחד.

השינוי הזה משקף את העובדה שבעידן בגלובליזציה, מדינות צריכות להתאים את עצמן ואת האופן שבו הן גובות מסים מתושביהן ומתושבי החוץ שפועלים בשטחן.

האמנות כוללות בדרך כלל סעיפים שמאפשרים לאזרחים וחברות מהמדינה האחת לרכוש ולהשקיע בנכסים במדינה האחרת, מבלי לשלם מס כפול לרשויות בשתי המדינות. מלבד מניעת כפל מס, אמנות המס קובעות לעיתים קרובות גם הטבות שונות עבור משקיעים מבחוץ.

כך למשל, בזכות קיומה של אמנת מס בין ישראל ליוון, משקיע ישראלי שירכוש נכס ביוון יוכל לבחור האם לשלם את המס לרשויות הישראליות והיווניות, אך הוא אינו נדרש לשלם את המס בשתי המדינות. כמו כן, האמנה כוללת פטור מתשלום על הרווח בעת מכירת נכס ביוון.

המשמעות היא כמובן חיסכון אדיר למשקיע הישראלי מחד, ויכולת משופרת של משיכת הון זר עבור יוון מאידך.

 

מי צריך לשלם מס בישראל ומי צריך לשלם מס ביוון?

סעיפי אמנת מס יוון ישראל קובעים את המדיניות הרגולטורית על מס הכנסה ומס חברות עבור אינדיבידואלים וחברות ישראליות שפועלות ביוון, ולהפך.

חבות המסים לרשויות מכונה "תושבות למטרות מס". על פי החוק היווני, ישנם שני קריטריונים לקביעות תושבות מס במדינה עבור יחידים:

  • משך שהות: תושב מס ביוון מוגדר כאדם ששהה במדינה למשך יותר מ-183 יום ברצף בשנה קלנדרית אחת.
  • מרכז חיים: תושבות מס ביוון ליחידים נקבעת על פי הערכת מרכז החיים, כלומר האם יוון מהווה את מוקד הפעילות של האדם ואת מקום מושבו הקבוע והעיקרי. תבחין זה יוארך על ידי רשויות המס היווניות.

לעומת זאת, תושבות מס עבור חברות תיקבע לפי הקריטריונים הבאים:

  • במידה והעסק פועל בשטחי המדינה
  • במידה והעסק מנוהל ממשרד שרשום בשטחי המדינה
  • במידה והחברה נוסדה בהתאם והתאגדה מכוח החוק היווני

 

אמנת מס יוון ישראל – מה כלול בהסכם?

מזה שנים שיוון שואפת למשוך אליה הון זר והשקעות מבחוץ על מנת להמריץ את כלכלתה, שספגה לא מעט מפלות מהמשברים הכלכליים שפקדו את העולם ב-2008 ובשנות הקורונה. לכן, היא מציעה מגוון הטבות ותמריצים עבור משקיעים זרים, בין היתר בתחום הנדל"ן.

מבין ההטבות שניתן לנצל הודות לאמנת המס בולטת המדיניות לגבי מיסוי על הכנסות מנדל"ן ביוון. למעשה, האמנה קובעת פטור מתשלום מס רווחי הון בישראל. משמעות הדבר היא שישראלים שירכשו נכס יווני שבבעלותם יידרשו לשלם מס הכנסה ממקרקעין ונדל"ן ביוון בלבד.

באופן עקרוני, החוק היווני מ-2013 קבע מס על רווחי הון בגובה של כ-10%. אך עם זאת, החוק טרם נכנס לתוקף, מה שאומר שבפועל משקיעים ישראלים לא יצטרכו לשלם מס כלל בעת מכירת נכס יווני.

יש לציין שההטבות נוטות להשתנות בהתאם לשינויי המדיניות היוונית. כך לדוגמא, נכון לשנת 2023 חל פטור מלא על תשלום מס ערך מוסף (מע"מ) לעסקאות רכישת נדל"ן ביוון, וכן פטור ממס על רווחי הון עבור תושבים זרים שמחזיקים בבעלות על עד שלושה נכסים.

אם כן, כדאי להמשיך להיות עם היד על הדופק, לבחור את המדיניות הנוכחית ולבצע החלטות מושכלות בהתאם.

 

שיעורי המיסוי ביוון בהשוואה לישראל

להלן טבלת השוואה בין שיעורי המיסוי בארץ וביוון:

סוג המסשיעור המס בישראלשיעור המס ביוון
מס רכישהבין 0% ל-10% בהתאם לשווי הנכס והאם הוא נכס יחיד או לאשיעור קבוע של 3.09%
מס הכנסה ליחידיםבין 10% ל-47% בהתאם להכנסה השנתיתבין 9% ל-44% בהתאם להכנסה השנתית
מס על הכנסות משכ"ד15% לדירה בחו"ל או מס מדורג בין 10% ל-47% לדירה בארץ

מס מדורג בהתאם להכנסה השנתית:

עד 12 אלף יורו – 15%

בין 12 ל-35 אלף יורו – 35%

מעל 35 אלף יורו – 45%
מס רווחי הוןבין 25% עד 30%15% (בפועל -0%)
מע"מ (מס ערך מוסף)17%24% – אך במקרים רבים יוצא הרבה פחות לאחר הנחות ופטורים
מס ירושהלא חל מס ירושהבין 1% ל-10%, במקרים מסוימים יכול להגיע עד ל-40% (כתלות במידת הקרבה לנפטר)
מס חברות23%22%

 

מדינות נוספות להן יש אמנת מס עם יוון

מלבד ישראל, יוון כרתה על אמנות מס עם המדינות הבאות:

אירופה:

אוסטריה, אוקראינה, איטליה, אירלנד, איסלנד, אלבניה, אסטוניה, בולגריה, בוסניה הרצגובינה, בלגיה, גרמניה, דנמרק, הולנד, הממלכה המאוחדת, הונגריה, טיה'צ, יוון, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, מולדובה, מלטה, נורבגיה, סלובניה, סלובקיה, ספרד, סרביה, פולין, פורטוגל, פינלנד, צרפת, קפריסין, קרואטיה, רוסיה, שוודיה, שוויץ

אסיה, אפריקה והמזרח התיכון:

איחוד האמירויות, אזרבייג'ן, אוזבקיסטן, ארמניה, גיאורגיה, דרום אפריקה, דרום קוריאה, הודו, טורקיה, כוויית, מצריים, מרוקו, ערב הסעודית, סין, קטאר, תוניסיה

צפון ודרום אמריקה:

ארה"ב, מקסיקו, קנדה

 

סיכום עיקרי אמנת מס יוון ישראל

  • האמנה נחתמה בזכות האינטרסים המשותפים של ישראל ויוון ומעידה על יחסיהן הקרובים
  • ממשלת יוון פועלת למשיכת השקעות והון זר בין היתר על יתר הטבות מס לרוכשים זרים
  • האמנה מקנה פטור מתשלום על הרווח בעת מכירת נכס יווני לרשויות המס הישראליות
  • האמנה מהווה פקטור קריטי בשכלול הכדאיות וההיתכנות של השקעות נדל"ן ביוון

לפני שרוכשים נכס ביוון, מומלץ להיעזר בגורמים מקצועיים שמעורים באמנת המס ובחוק היווני על מנת למזער את הסיכוי לאי-הבנות שעלולות לעלות הרבה בהמשך הדרך.

 

לקריאת המשך: מיסוי נדל"ן ביוון